Daily Current Affairs (08 ~ Nov ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the October 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 08 November 2021 :

  1. Prime Minister Narendra Modi has recently unveiled a 12 feet tall statue of Adi Shankaracharya at which religious place?
    Ans : Kedarnath
  2. Which West Indies all-rounder player has announced his retirement from international cricket?
    Ans : Dwayne Bravo
  3. India and which country has recently announced to open 07 more trade entry and exit gates?
    Ans : Bhutan
  4. Indian Air Force and which organization have successfully conducted two flight tests of indigenously developed Smart Anti-Airfield Weapon?
    Ans : DRDO
  5. In which city of India, the record of lighting 9,41,551 lamps simultaneously has been recorded in the Guinness Book of World recently?
    Ans : Ayodhya (Uttar Pradesh)
  6. According to the Ministry of External Affairs, Sanjay Bhattacharya has recently been appointed as the Ambassador of India to which country?
    Ans : Switzerland

Which country has recently test-fired the Inflatable Missile Detection System on a large scale?
Ans : Israel

  1. Which ministry has recently announced Haj 2022 at Haj House in South Mumbai?
    Ans : Union Ministry of Minority Affairs
  2. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?
    Ans : 10,853 Cases (526 Deaths)
  3. Today (November 07) is being celebrated all over the world as which day?
    Ans : Cancer Awareness Day, International Child Safety Day and International Day of Medical Physics.
  1. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने हाल ही में किस धार्मिक स्थल पर आदि शंकराचार्य की 12 फीट ऊंची प्रतिमा का अनावरण किया है?
    उत्तर : केदारनाथ
  2. वेस्टइंडीज के किस ऑलराउंडर खिलाड़ी ने अंतरराष्ट्रीय क्रिकेट से संन्यास की घोषणा की है?
    उत्तर : ड्वेन ब्रावो
  3. भारत और किस देश ने हाल ही में 07 और व्यापार प्रवेश और निकास द्वार खोलने की घोषणा की है?
    उत्तर : भूटान
  4. भारतीय वायु सेना और किस संगठन ने स्वदेशी रूप से विकसित स्मार्ट एंटी-एयरफील्ड हथियार के दो उड़ान के सफलतापूर्वक परीक्षण किए है?
    उत्तर : डीआरडीओ
  5. भारत के किस शहर में हाल ही में एक साथ 9,41,551 दीप जलाने का रिकॉर्ड गिनीज बुक ऑफ़ वर्ल्ड में दर्ज किया गया है?
    उत्तर : अयोध्या (उत्तर प्रदेश)
  6. विदेश मंत्रालय के मुताबिक, संजय भट्टाचार्य को हाल ही में किस देश में भारत का राजदूत नियुक्त किया गया है?
    उत्तर : स्विट्जरलैंड
  7. हाल ही में किस देश ने बड़े पैमाने पर इन्फ्लेटेबल मिसाइल डिटेक्शन सिस्टम का परीक्षण किया है?
    उत्तर : इज़राइल
  8. हाल ही में किस मंत्रालय ने दक्षिण मुंबई के हज हाउस में हज 2022 की घोषणा की है?
    उत्तर : केंद्रीय अल्पसंख्यक मामलों के मंत्रालय
  9. देश में पिछले 24 घंटे में कोरोना के कितने नए मामले सामने आये है?
    उत्तर : 10,853 केस (526 मौतें)
  10. आज के दिन (07 नवंबर) को विश्वभर में किस दिवस के रूप में मनाया जा रहा है?
    उत्तर : कैंसर जागरुकता दिवस, अंतर्राष्ट्रीय शिशु सुरक्षा दिवस और चिकित्सा भौतिकी का अंतर्राष्ट्रीय दिवस।

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 7977

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!