Daily Current Affairs (06 ~ May ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the May 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 06 May 2021 :

Q 1. Who has been awarded Japan’s “Order of the Rising Sir” award?
Ans. Shyamala Ganesh

Q 2. In which state has the Indian Army inaugurated the first “Green Solar Energy Harnessing Plant”?
Ans. Sikkim

Q 3. Who has been appointed as the new member of Railway Board?
Ans. Sanjay Kumar Mohanty

Q 4. Which operation has been started by the Indian Navy for quick supply of oxygen?
Ans. Operation Samudra Setu-1

Q 5. Who has been awarded “Yudhveer Memorial Award”?
Ans. Dr. Evita Fernandes

Q 6. Which state has recently submitted an annual action plan to create a state with “Har ghar water”?
Ans. Himachal Pradesh

Q 7. Which day is celebrated all over the world on 4 May?
Ans. International Firefighters Day

Q 8. Who has been announced to appoint the new Deputy Governor of RBI?
Ans. T Ravi Shankar

Q 9. Which country has approved the sale of “P-8I Petrol Aircraft” to India?
Ans. USA

Q 10. Who has started the facility named “Oxygen on Wheels” for timely access to oxygen?
Ans. Anand Mahindra

प्रश्न 1. किसे जापान का “ऑर्डर ऑफ द राइजिंग सर” पुरस्कार दिया गया है ?
उत्तर – श्यामला गणेश

प्रश्न 2. भारतीय सेना ने किस राज्य में पहली “ग्रीन सोलर एनर्जी हार्नेसिंग प्लांट” का उद्धाटन किया है ?
उत्तर – सिक्किम

प्रश्न 3. किसे रेलवे बोर्ड का नया सदस्य नियुक्त किया गया है ?
उत्तर – संजय कुमार मोहंती

प्रश्न 4. भारतीय नौसेना द्वारा ऑक्सीजन की त्वरित आपूर्ति के लिए कौनसा ऑपरेशन शुरू किया है ?
उत्तर – ऑपरेशन समुद्र सेतु-1

प्रश्न 5. “युद्धवीर मेमोरियल अवार्ड” किसे प्रदान किया गया है ?
उत्तर – डॉ. इविता फर्नान्डीज

प्रश्न 6. हाल ही में किस राज्य ने “हर घर जल” वाला राज्य बनाने के लिए वार्षिक कार्य योजना प्रस्तुत की है ?
उत्तर – हिमाचल प्रदेश

प्रश्न 7. 4 मई को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
उत्तर – अंतर्राष्ट्रीय अग्निशमन दिवस

प्रश्न 8. किसे RBI का नया उप-गवर्नर नियुक्त करने का घोषणा किया गया है ?
उत्तर – टी रविशंकर

प्रश्न 9. किस देश ने भारत के लिए “P-8I (पी-8 आई) पेट्रोल एयरक्राफ्ट” बेचने की मंजूरी दी है ?
उत्तर – USA

प्रश्न 10. ऑक्सीजन की समय पर पहुंच के लिए किसने “ऑक्सीजन ऑन व्हील्स” नाम से सुविधा की शुरुआत किया है ?
उत्तर – आनंद महिंद्रा

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9977

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!