Daily Current Affairs (06 ~ February ~ 2022)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the February 2022 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 06 February 2022 :

Question 01. When has World Cancer Day been celebrated recently?
Answer: On 04 February 2022

Question 02. When is the International Day of Human Fraternity celebrated recently?
Answer: On 04 February 2022

Question 03. Recently, who has been appointed as the mascot of Punjab elections by the Chief Electoral Officer of Punjab?
Answer: Shera

Question 04. Who has been appointed as the new chief of the Defense Intelligence Agency?
Answer: Lt Gen GAV Reddy

Question 05. Recently Patanjali has launched a co-branded contactless credit card with which bank?
Answer: Punjab National Bank

Question 06. Recently who has resigned from the post of Additional Director of Britannia Company?
Answer: Former RBI Governor Urjit Patel

Question 07. Who has become the Prime Minister of Portugal recently?
Answer: Antonio Costa

Question 08. According to the recent NSO report, what percentage of India’s GDP rate is estimated for the financial year 2021-22.
Answer: 6.6 per cent

Question 09. Which country has recently launched the world’s first hydrogen-powered flying boat The Jet?
Answer: Dubai

Question 10. According to the recent Brand Finance report, which Indian insurance company has become the 10th most valuable insurance brand globally?
Answer: Life Insurance Corporation

Question 11. Where has the Torgya Festival 2022 been organized recently?
Answer: Arunachal Pradesh

Question 12. Recently two new sites have been included in the Ramsar Convention, now the total number of Ramsar sites in India has become
Answer: 49

‌‌

?परश्न 01. हाल ही में विश्व कैंसर दिवस कब मनाया गया है।
उत्तरः 04 फरवरी 2022 को

?परश्न 02. हाल ही में अंतर्राष्ट्रीय मानव बंधुत्व दिवस कब मनाया जाता है।
उत्तरः 04 फरवरी 2022 को

?परश्न 03. हाल ही में पंजाब के मुख्य चुनाव अधिकारी ने किसको पंजाब चुनाव का शुभंकर बनाया है।
उत्तरः शेरा को

?परश्न 04. रक्षा खुफिया एजेंसी के नए प्रमुख को रूप में किसे नियुक्त किया गया है।
उत्तरः लेफ्टिनेंट जनरल जीएवी रेड्डी

?परश्न 05. हाल ही में पतंजलि नेि किस बैंक के साथ मिलकर को-ब्रांडेड कॉन्टैक्टलेस क्रेडिट कार्ड लांच किया है।
उत्तरः पंजाब नेशनल बैंक

?परश्न 06. हाल ही में ब्रिटानिया कंपनी के अतिरिक्त निदेशक पद से इस्तीफा किसने दिया है।
उत्तरः पूर्व आरबीआई गवर्नर उर्जित पटेल

?परश्न 07. हाल ही में पुर्तगाल के प्रधानमंत्री कौन बने हैं।
उत्तऱः एंटोनियो कोस्टा

?परश्न 08. हाल ही में एनएसओ की आई रिपोर्ट के अनुसार वित्त वर्ष 2021-22 के लिए भारत की जीडीपी दर कितने प्रतिशत रहने का अनुमान है।
उत्तरः 6.6 प्रतिशत

?परश्न 09. हाल ही में दुनिया की पहली हाइड्रोजन से चलने वाली फ्लाइंग बोट द जेट लांच करने वाला देश कौन है।
उत्तरः दुबई

?परश्न 10. हाल ही में ब्रांड फाइनेंस रिपोर्ट के अनुसार भारत की कौन सी बीमा कंपनी विश्व स्तर पर 10 वीं सबसे मूल्यवान बीमा ब्रांड बना है।
उत्तरः जीवन बीमा निगम

?परश्न 11.हाल ही में तोरग्या महोत्सव 2022 कहां आयोजित किया गया है।
उत्तरः अरूणाचल प्रदेश

?परश्न 12. हाल ही में दो नई साइटों को रामसर कन्वेंशन में शामिल किया गया है, अब भारत में रामसर साइटों की कुल संख्या कितनी हो गई है।
उत्तरः 49‌‌

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9698

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!