Daily Current Affairs (01 ~ May ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the May 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 01 May 2021 :

  1. Who became the brand ambassador of Allstar Trader?
    Ans. Monty panesar
  2. Which day is celebrated all over the country on 30 April?
    Ans. Ayushman India Day
  3. Which country launched the main module for a permanent space station?
    Ans. China
  4. Which astronaut died recently who was a crew member of the Apollo 1 mission?
    Ans. Michael collins
  5. Which famous Hindi songwriter died at the age of 78 due to corona?
    Ans. Dr. Kunwar restless
  6. Who has been appointed as the judge of Chhattisgarh High Court?
    Ans. Vimala Singh Kapoor
  7. By what name has Bhojpuri actor Haider Kazmi created his own OTT platform?
    Ans. Mastani
  8. Who has become the first Indian woman to receive the ‘Wild Innovator Award’?
    Ans. Krithi K. Karanth
  9. Recently who has been appointed as the Union Finance Secretary?
    Ans. TV. Somanathan
  10. How much amount has been announced by the Government of India to improve the financial position of ‘IFCI’?
    Ans. 200 crores
  1. कौन ऑलस्टार ट्रेडर के ब्रांड एंबेसडर बने ?
    Ans. मोंटी पनेसर
  2. 30 अप्रैल को पूरे देश में कौन-सा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. आयुष्मान भारत दिवस
  3. किस देश ने स्थायी अंतरिक्ष केंद्र के लिए मुख्य मॉड्यूल को लांच किया ?
    Ans. चीन
  4. किस अंतरिक्षयात्री का हाल ही में निधन हो गया जो अपोलो 1 मिशन के क्रू सदस्य रहे थे ?
    Ans. माइकल कोलिंस
  5. हिंदी के जाने माने किस गीतकार का 78 वर्ष की आयु में कोरोना के चलते निधन हो गया ?
    Ans. डॉ कुंवर बेचैन
  6. किसे छत्तीसगढ़ उच्च न्यायालय का न्यायाधीश नियुक्त किया गया है ?
    Ans. विमला सिंह कपूर
  7. भोजपुरी अभिनेता हैदर काजमी ने अपना ही OTT प्लेटफॉर्म किस नाम से तैयार किया है ?
    Ans. मस्तानी
  8. कौन ‘वाइल्ड इनोवेटर अवार्ड’ पाने वाली पहली भारतीय महिला बन गई है ?
    Ans. Krithi K. Karanth
  9. हाल ही में किसे केंद्रीय वित्त सचिव नियुक्त किया गया है ?
    Ans. टी.वी. सोमनाथन
  10. भारत सरकार ने ‘IFCI’ की वित्तीय स्थिति सुधारने के लिए कितनी राशि डालने की घोषणा किया है ?
    Ans. 200 करोड़

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9895

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!