Daily Current Affairs (01 ~ July ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the July 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 01 July 2021 :

  1. Who has inaugurated “Global Education e-Commerce 2021”?
    Ans. Vishwa Bhushan Harichandan
  2. Which series of modern missile has been successfully test fired by DRDO?
    Ans. Agni
  3. Who is the first Indian to qualify for Tokyo Olympics?
    Ans. Sajan Prakash
  4. Which institute of India has been ranked 23rd in the top 100 in the list of best medical institutes in the world?
    Ans. IIT Delhi
  5. Interim Grievance Officer of which social media company in India has resigned from the post?
    Ans. Twitter
  6. Hockey India has nominated Indian men’s hockey team goalkeeper PR Sreejesh and former women’s player Deepika for which award?
    Ans. Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
  7. Union Defense Minister Rajnath Singh has inaugurated how many infrastructure projects built by BRO?
    Ans. 63
  8. Which day is celebrated all over India on 29th June?
    Ans. National Statistical Day and National Camera Day
  9. Rahi Sarnobat has won India’s first gold medal in how many meters of sports pistol for India in the Shooting World Cup being held in Croatia?
    Ans. 25 meters
  10. Which country has become Europe’s first mask free country after the government’s decision?
    Ans. Italy
  1. किसने “वैश्विक शिक्षा e – कॉमर्स 2021” का उद्धघाटन किया है ?
    Ans. विश्व भूषण हरिचंदन
  2. DRDO ने किस सीरीज की आधुनिक मिसाइल का सफल सफल परीक्षण किया है ?
    Ans. अग्नि
  3. टोक्यो ओलंपिक के लिए क्वालिफाई करने वाले पहले भारतीय कौन है ?
    Ans. साजन प्रकाश
  4. विश्व के बेहतरीन मेडिकल इंस्टीट्यूट की लिस्ट में भारत का कौन सा संस्थान टॉप 100 में 23वें पर रहा है ?
    Ans. आईआईटी दिल्ली
  5. भारत में किस सोशल मीडिया कंपनी के अंतरिम शिकायत अधिकारी ने पद से इस्तीफ़ा दे दिया है ?
    Ans. ट्विटर
  6. हॉकी इंडिया ने भारतीय पुरुष हॉकी टीम के गोलकीपर पीआर श्रीजेश और पूर्व महिला खिलाड़ी दीपिका को किस अवार्ड के लिए नामित किया है ?
    Ans. राजीव गांधी खेल रत्न अवॉर्ड
  7. केंद्रीय रक्षा मंत्री राजनाथ सिंह ने बीआरओ के द्वारा निर्मित कितनी बुनियादी परियोजनाओं का उद्धाटन किया है ?
    Ans. 63
  8. 29 जून को पूरे भारत में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. राष्ट्रीय सांख्यिकीय दिवस और राष्ट्रीय कैमरा दिवस
  9. क्रोएशिया में हो रहे शूटिंग वर्ल्ड कप में भारत को महिलाओं के कितने मीटर स्पोट्ट्स पिस्टल में राही सरनोबत ने पहला गोल्ड मैडल जीता है ?
    Ans. 25 मीटर
  10. कौनसा देश सरकार के फैसले के बाद यूरोप का पहला मास्क फ्री देश बन गया है ?
    Ans. इटली

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9960

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Related Posts :

Leave a Comment

error: Content is protected !!