Daily Current Affairs (01 ~ Dec ~ 2021)

Kindly Share Dear Aspirants :

Welcome to the December 2021 Daily Current Affairs MCQ One Liner Section of PuzzlesHuB. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section. Daily One Liner Current Affairs About national and international news are provided here. Read these one-liners for quick revision for those who are preparing for IBPS/SBI/Po/Clerk and other competitive exams.

Daily CA One Liners, 01 December 2021 :

  1. Which state’s tribal woman and ASHA worker Matilda Kullu has been included in the Forbes list of the most powerful women in the world?
    Ans. Odisha
  2. Ahmed Nasir Al Raisi of UAE has been appointed as the new chief of which police organization?
    Ans. Interpol
  3. Which organization has designated the COVID-19 variant B.1.1529 as “of concern”?
    Ans. World Health Organization
  4. Minister of State for AYUSH who organized Ayurveda Parv-2021
    Inaugurated the day program?
    Ans. Munjpara Mahedrabhai
  5. The Delhi government has announced the addition of Kartarpur Sahib in Pakistan and “Velankanni Church” located in which state in the “Mukhyamantri Teerth Yatra Yojana”?
    Ans. tamiltadu
  6. Who has published its report on “Multidimensional Poverty Index” of India?
    Ans. policy commission
  7. When is the “International Day of Solidarity with the Palestinian People” observed?
    Ans. 29 November
  8. Where did a group of companies working in the field of tourism safely land the Airbus A-340 for the first time?
    Ans. antarctica
  9. What is the name of the new COVID-19 variant found in South Africa for the first time, classified as a Variant of Concern by WHO?
    Ans. omicron
  10. For the first time in India, which state has deployed a hybrid e-VTOL drone to deliver medicines to a remote primary health centre?
    Ans. Meghalaya
  1. किस राज्य की आदिवासी महिला और आशा वर्कर मतिल्दा कुल्लू को फोर्ब्स ने विश्व की सबसे ताकतवर महिलाओं की सूची में शामिल किया है ?
    Ans. ओडिशा
  2. संयुक्त अरब अमीरात के अहमद नसीर अल रईसी को किस पुलिस संगठन का नया चीफ नियुक्त किया है ?
    Ans. इंटरपोल
  3. किस संगठन ने कोविड-19 वेरिएंट B.1.1529 को “चिंताजनक रूप” में नामित किया है ?
    Ans. विश्व स्वास्थ्य संगठन
  4. आयुष राज्य मंत्री जिसने आयुर्वेद पर्व-2021 तीन
    दिवसीय कार्यक्रम का उद्घाटन किया है ?
    Ans. मुंजपारा महेद्रभाई
  5. दिल्ली सरकार ने “मुख्यमंत्री तीर्थ यात्रा योजना” में पाकिस्तान में करतारपुर साहिब और किस राज्य में स्थित “वेलंकन्नी चर्च” को जोड़ने की घोषणा की है ?
    Ans. तमिलताडु
  6. किसने भारत के “बहुआयामी गरीबी सूचकांक” पर अपनी रिपोर्ट प्रकाशित की है ?
    Ans. निति आयोग
  7. “फिलिस्तीनी लोगों के साथ एकजुटता का अंतर्राष्ट्रीय दिवस” कब मनाया जाता है ?
    Ans. 29 नवम्बर
  8. पर्यटन के क्षेत्र में काम करने वाले एक कंपनी समूह ने किस स्थान पर एयरबस ए-340 को पहली बार सुरक्षित उतरा है ?
    Ans. अंटार्कटिका
  9. WHO द्वारा वेरिएंट ऑफ़ कंसर्न के रूप में वर्गीकृत पहली बार दक्षिण अफ्रीका में पाए गए नए CovID-19 संस्करण का नाम क्या है ?
    Ans. ऑमिक्रॉन
  10. भारत में पहली बार किस राज्य में एक हाइब्रिड e- VTOL ड्रोन को एक दूरस्थ प्राथमिक स्वास्थ्य केंद्र में दवाएं पहुंचाने के लिए तैनात किया है ?
    Ans. मेघालय

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 9678

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave a Comment

error: Content is protected !!